Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

2.2. Mείγματα/Διαλύματα - 2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος - Χημεία Β' Γυμνασίου
2.2 Μείγματα/Διαλύματα
Γενικά, κάθε σύστημα το οποίο προκύπτει από την ανάμιξη δύο ή περισσότερων ουσιών ονομάζεται μείγμα. Τα μείγματα των οποίων τα συστατικά είναι διακριτά ονομάζονται ετερογενή. Τα μείγματα των οποίων τα συστατικά δεν είναι διακριτά με γυμνό μάτι ή κοινό μικροσκόπιο ονομάζονται ομογενή , τα οποία ονομάζονται και διαλύματα. Το ρυζόνερο είναι ετερογενές μείγμα. Το αλατόνερο είναι ομογενές μείγμα, δηλαδή διάλυμα. Το αλάτι είναι η διαλυμένη ουσία και το νερό είναι ο διαλύτης.

Τα μείγματα έχουν τις εξής ιδιότητες: 1) Μπορούμε να αναμειγνύουμε τα συστατικά των μειγμάτων σε διάφορες αναλογίες. 2) Τα συστατικά ενός μείγματος διατηρούν πολλές από τις ιδιότητέςτους.                                                                                                                                                                      

Σε κάθε διάλυμα διαλύτης θεωρείται το συστατικό που έχει την ίδια φυσική κατάσταση με το διάλυμα. Η ουσία που είναι διαλυμένη στο διαλύτη λέγεται διαλυμένη ουσία. Σε μια ορισμένη ποσότητα διαλύτη δεν μπορούμε να διαλύσουμε απεριόριστη ποσότητα διαλυμένης ουσίας. Η μέγιστη ποσότητα της ουσίας που μπορεί να διαλυθεί σε ορισμένη ποσότητα διαλύτη εξαρτάται από το διαλύτη, από την ουσία, από τη θερμοκρασία κ.ά. Στα υγρά διαλύματα ο διαλύτης βρίσκεται συνήθως σε μεγαλύτερη αναλογία. Τα διαλύματα στα οποία διαλύτης είναι το νερό ονομάζονται υδατικά . Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι το νερό είναι ένας πολύ καλός διαλύτης. Είναι ο πιο διαδεδομένος, διότι μπορεί να διαλύει πάρα πολλές ουσίες και είναι φτηνός. Γι’ αυτό το λόγο χαρακτηρίζεται και ως παγκόσμιος διαλύτης. 

Ερωτήσεις
1. Τι ονομάζουμε μείγμα;
2. Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται τα μείγματα και με βάση ποιο κριτήριο; Να αναφέρετε από 1 παράδειγμα σε κάθε κατηγορία.
3. Ποιες είναι οι ιδιότητες των μειγμάτων;
4. Ποια μείγματα ονομάζονται και διαλύματα; Ποια ουσία ονομάζεται διαλύτης σε ένα διάλυμα και ποια διαλυμένη ουσία;
5. Μπορούμε να διαλύσουμε απεριόριστη ποσότητα διαλυμένης ουσίας σε ορισμένη ποσότητα διαλύτη; Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η μέγιστη ποσότητα της ουσίας που μπορεί να διαλυθεί σε ορισμένη ποσότητα διαλύτη;
6. Πώς ονομάζονται τα διαλύματα στα οποία διαλύτης είναι το νερό;
7. Γιατί λέμε ότι το νερό είναι ένας πολύ καλός διαλύτης;  

2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος

Η περιεκτικότητα διαλύματος στα εκατό βάρος προς βάρος εκφράζει τη μάζα σε g της διαλυμένης ουσίας που περιέχεται ανά 100 g διαλύματος. Συμβολίζεται με: % w/w.
Η περιεκτικότητα ενός διαλύματος στα εκατό βάρος προς όγκο εκφράζει τα g της διαλυμένης ουσίας που περιέχονται ανά 100 mL διαλύματος. Συμβολίζεται με: % w/ν.
Η περιεκτικότητα ενός διαλύματος στα εκατό όγκο προς όγκο εκφράζει τα mL της διαλυμένης ουσίας που περιέχονται ανά 100 mL διαλύματος. Συμβολίζεται με: % ν/ν.

Δείτε και τα παρακάτω video, για να θυμηθείτε τα πειράματα που κάναμε στην τάξη.
Διάλυση ουσιών σε νερό
Περιεκτικότητα w/w
Περιεκτικοτητα w/v
Περιεκτικοτητα v/v