Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

2.4Γ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ - ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ


Η τροφή μας περιέχει θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, λίπη, ορισμένα άλατα μετάλλων και νερό. Όλες οι τροφές δεν περιέχουν σε ίσες ποσότητες όλες τις θρεπτικές ουσίες. Άλλες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, άλλες σε λίπη και άλλες σε υδατάνθρακες. Για τον λόγο αυτό πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε ποικιλία τροφών. Θα πρέπει να έχουμε δηλαδή μια ισορροπημένη διατροφή. Η μεσογειακή δίαιτα, δηλαδή η ελληνική παραδοσιακή διατροφή, περιλαμβάνει κυρίως ελαιόλαδο, ψάρια, όσπρια, πολλά φρούτα και λαχανικά. Με τη διατροφή αυτή ο οργανισμός μας εξασφαλίζει όλες τις θρεπτικές ουσίεςς και τις φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας μας. Αντίθετα, διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, που βασίζεται σε συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, αρωί, χοιρινό) και ζωικού λίπους προκαλεί προβλήματα στην υγεία. Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και καρκίνου του εντέρου. 
Η ποσότητα της τροφής που χρειάζεται καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το φύλο, η  ηλικία ή οι δραστηριότητές του. Ακόμα και όταν κοιμόμαστε, χρειαζόμαστε ενέργεια, ώστε η καρδιά μας να συνεχίσει να χτυπά, να αναπνέουμε, να διατηρείται η θερμοκρασία μας σταθερή κτλ. Όταν προσλαμβάνουμε περισσότερη τροφή από αυτή που μας είναι απαραίτητη, τότε ο οργανισμός μας αποθηκεύει την περίσσεια της ενέργειας δημιουργώντας λίπος. Αν αυτό γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, το αποτέλεσμα θα είναι να παχύνουμε.


https://docs.google.com/file/d/0BxR-TnBCg1asRUdMaU04Y25vMUk/edit
http://wearewhatweeat3ogelkozanis.blogspot.gr/ 
http://www.paxysarkia.net/gomed_harris_benedict.htm

Ερωτήσεις
1.Ποιες θρεπτικές ουσίες περιέχει η τροφή;                                                                                                  
        
2. Τι εννοούμε όταν λέμε ότι θα πρέπει να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή;                                                 
         
3.  Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή;

4. Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και καρκίνου του εντέρου;

5. Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η ποσότητα της τροφής που χρειαζόμαστε καθημερινά;

6. Χρειαζόμαστε ενέργεια όταν κοιμόμαστε;

7.  Πότε παχαίνουμε;