Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα 3 & 4 - Γεωγραφία Β' Γυμνασίου
Μάθημα 3
Ο χάρτης αποτελεί την απεικόνιση μιας περιοχής σε σχέδιο. Οι χάρτες κατατάσσονται σε γενικούς ή τοπογραφικούς και ειδικούς ή θεματικούς. Οι γενικοί κατατάσσονται σε πολιτικούς, που απεικονίζουν το ανθρωπογενές περιβάλλον, και σε γεωμορφολογικούς, που απεικονίζουν το φυσικό περιβάλλον. Οι ειδικοί παρουσιάζουν την κατανομή ενός φαινομένου στο χώρο είτε χωρίς αριθμητικά δεδομένα, οπότε ονομάζονται ποιοτικοί, είτε με αριθμητικά δεδομένα, οπότε ονομάζονται ποσοτικοί.                                                                                 H έκταση της Ευρώπης είναι μικρή σε σχέση με τις άλλες ηπείρους. Η ηπειρωτική Ευρώπη εκτείνεται από 36° εώς 71° βόρειο γεωγραφικό πλάτος και από 9° δυτικό εώς 66° ανατολικό γεωγραφικό μήκος. 
H Ευρώπη περιβρέχεται από αρκετές θάλασσες και στα δυτικά της είναι ο Ατλαντικός ωκεανός. Αποτελεί συνέχεια της Ασίας και βρίσκεται προς τα δυτικά της. Όριά της με αυτήν είναι η οροσειρά των Ουραλλίων, η οροσειρά του Καυκάσου, η Κασπία θάλασσα, ο Εύξεινος Πόντος και τα Στενά Ελλησπόντου-Βοσπόρου. Βρίσκεται, επίσης, βόρεια της Αφρικής και πολύ κοντά της. Όριά της με την Αφρική αποτελούν η  Μεσόγειος θάλασσα και ο πορθμός του Γιβραλτάρ. Βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από την Αμερική, αλλά σε πολύ μεγάλη από την Ωκεανία και την Ανταρκτική. Το βορειότερο άκρο της είναι τα νησιά της Γης του Φραγκίσκου Ιωσήφ στη Ρωσία, το δυτικότερο η Ισλανδία και το νοτιότερο το ελληνικό νησί Γαύδος νότια της Κρήτης. 
Το μεγαλύτερο τμήμα της απέχει αρκετά από τον ισημερινό και το βόρειο πόλο, με αποτέλεσμα να επικρατεί γενικά το εύκρατο κλίμα. Ακόμα και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές της απέχουν σχετικά μικρή απόσταση από τη θάλασσα, που είναι καθοριστικό για το κλίμα, την αλιεία, τη ναυτιλία και τη μεταφορά εμπορευμάτων με χαμηλό κόστος. Βρίσκεται ανάμεσα στην Ασία, την Αφρική και την Αμερική, αποτελώντας «σταυροδρόμι» ηπείρων. 

Το τραγούδι της ημέρας: http://www.youtube.com/watch?v=3uImlgAjWp8

Ερωτήσεις
1. Τι είναι χάρτης;
2. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι χάρτες;

3. Πώς διακρίνονται οι τοπογραφικοί χάρτες;
4. Πώς διακρίνονται οι θεματικοί χάρτες;  
5. Ποια είναι η γεωγραφική θέση της Ευρώπης;
6. Ποια η σχετική θέση της Ευρώπης σε  σχέση με την Ασία; Ποια είναι τα όρια της Ευρώπης με την Ασία; 
7. Ποια η σχετική θέση της Ευρώπης σε  σχέση με την Αφρική; Ποια είναι τα όρια της Ευρώπης με την Αφρική;
8. Η έκταση της Ευρώπης σε σχέση με αυτή των άλλων ηπείρων θεωρείται μικρή ή μεγάλη;
9. Ποιος ωκεανός βρέχει την Ευρώπη από τα δυτικά;
10. Τι κλίμα έχει η Ευρώπη και γιατί;
11. Γιατί λέμε ότι η Ευρώπη αποτελεί "σταυροδρόμι ηπείρων";
12. Να αναφέρετε 3 χαρακτηριστικά της Ευρώπης τα οποία συνδέονται με τη θέση της και τα οποία αποδεικνύουν ότι συγκεντρώνει πλήθος πλεονεκτημάτων για τους Ευρωπαίους. 

Καθήκοντα
1. Σχολικό Άσκησεις 1, 2 σελ. 19  
2. Να δείχνω στο χάρτη τα Ουράλια, τον Καύκασο, το Βόσπορο, την Προποντίδα, τον Ελλήσποντο, την Κασπία, τον Εύξεινο Πόντο, το Γιβραλτάρ και τη Μεσόγειο. 
3. Δραστηριότητα 5 από ΦΕ

Μάθημα 4

Ερωτήσεις
1. Τι είναι χερσόνησος;
2. Γιατί ενώ η Ευρώπη αποτελεί χερσόνησο της Ασίας, θεωρείται ξεχωριστή ήπειρος;
3. Tι εννοούμε όταν λέμε ότι η Ευρώπη έχει πλούσιο α) οριζόντιο β) κατακόρυφο διαμελισμό;
Καθήκοντα
1. Άσκηση 1 σελ. 21
2. Να δικαιολογήσετε γιατί "η Ευρώπη είναι η χερσόνησος των χερσονήσων".
3. Να ξέρω τα υπογραμμισμένα από το βιβλίο.
4. Να ξέρω από το τετράδιο α) τι σημαίνει οριζόντιος διαμελισμός, β) τι κατακόρυφος, γ) τις 5 μεγαλύτερες χερσονήσους της Ευρώπης και να τις βρίσκω στο χάρτη δ) τα μεγαλύτερα νησιά της Ευρώπης και να τα δείχνω στο χάρτη, ε) τις μεγαλύτερες θάλασσες, οροσειρές, λίμνες, ποτάμια και πεδιάδες της Ευρώπης.