Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

1.1 Τι είναι η Χημεία & γιατί τη μελετάμε - Χημεία Β' Γυμνασίου (Περίληψη & video)


Ο,τιδήποτε υπάρχει γύρω μας ονομάζεται περιβάλλον. Ό,τι δημιουργεί η φύση ανήκει στο φυσικό περιβάλλον, ενώ ό,τι δημιουργεί ο άνθρωπος στο τεχνητό. Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί πολλά υλικά (πρώτες ύλες) από το φυσικό περιβάλλον, τα οποία μετατρέπει με χημικούς μετασχηματισμούς σε επεξεργασμένα προϊόντα.
Ο,τιδήποτε τρώμε, φοράμε, χρησιμοποιούμε για την υγεία, την ένδυση, τη διατροφή, την υγιεινή, το νοικοκυριό, την ομορφιά ή τη διασκέδασή μας, τις μεταφορές, τη θέρμανση, την αρχιτεκτονική, τη γεωργία κλπ συνδέεται με τη Χημεία. Επομένως, η Χημεία συνδέεται με άλλες επιστήμες, όπως η Βιολογία, η Φυσική, η Χημεία, η Ιατρική, η Φαρμακευτική, η Γεωπονία, η Γεωλογία, η Αρχιτεκτονική κλπ.
Η χρήση χημικών ουσιών εκτός από τις θετικές συνέπειες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο ή το περιβάλλον είτε λόγω άγνοιας είτε για ιδιοτελείς σκοπούς. Για παράδειγμα, τα φάρμακα χρησιμεύουν ως παυσίπονα ή θεραπεύουν ασθενείς, αλλά προκαλούν και παρενέργειες. Ομοίως, τα εκρηκτικά χρησιμοποιούνται σε τεχνικά έργα π.χ. για διάνοιξη σηράγγων, αλλά και ως πολεμικά μέσα για παράνομη αλιεία. Τελικά, η κοινωνία των πολιτών έχει την ευθύνη για τα προϊόντα που παράγει.


Εδώ θα βρείτε ένα κουίζ στις ωφέλιμες και τις βλαβερές χρήσεις των χημικών προϊόντων.