Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ουροποιητικό σύστημα - Βιολογία Α' Γυμνασίου


Περίληψη
Ο ρόλος του ουροποιητικού συστήματος είναι η απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών από το σώμα μας. Οι άχρηστες ουσίες περνούν από τα κύτταρα στο αίμα και με την κυκλοφορία του μεταφέρονται στους νεφρούς. Εκεί το αίμα φιλτράρεται και απομακρύνονται από αυτό οι περισσότερες άχρηστες ουσίες. Στη συνέχεια, οι ουσίες αυτές διαλύονται σε νερό και σχηματίζουν τα ούρα. Εκτός από την κατακράτηση άχρηστων ουσιών από το αίμα, οι νεφροί ρυθμίζουν την ποσότητα του νερού του οργανισμού μας και τη σύσταση του αίματος.

Τα ούρα απομακρύνονται από τους νεφρούς με τους ουρητήες (στενοί σωλήνες που ξεκινούν ένας από κάθε νεφρό) και οδηγούνται στην ουροδόχο κύστη, όπου αποθηκεύονται προσωρινά. Από την ουροδόχο κύστη ξεκινά ένας σωλήνας που ονομάζεται ουρήθρα. Όταν η ουροδόχος κύστη γεμίσει, τα ούρα αποβάλλονται από το ανθρώπινο σώμα με την ούρηση.




Προβλήματα στη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να δημιουργηθούν με τη γήρανση του ατόμου, αλλά και από τραυματισμούς. Συνηθέστερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος είναι οι ουρολοιμώξεις, που οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι  γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες στις ουρολοιμώξεις, γιατί η ουρήθρα τους είναι μικρότερη από αυτή των ανδρών, ενώ βρίσκεται και πιο κοντά στον πρωκτό, από τον οποίο υπάρχει ο κίνδυνος να περάσει κάποιο μικρόβιο στο ουροποιητικό σύστημα. Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, είναι σημαντικό να ακολουθούμε βασικούς κανόνες υγιεινής, αλλά και να αποφεύγουμε τα πολύ στενά παντελόνια και εσώρουχα, τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.

Ερωτήσεις
1. Ποιος είναι ο ρόλος του ουροποιητικού συστήματος του ανθρώπου;
2. Να περιγράψεις τις λειτουργίες που επιτελούνται στους νεφρούς.
3. Να περιγράψεις την πορεία των ούρων μετά το σχηματισμό τους μέχρι την αποβολή τους.
4. Πώς μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στο ουροποιητικό μας σύστημα;
5. Τι είναι οι ουρολοιμώξεις;
6. Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στις ουρολοιμώξεις; Οι άντρες ή οι γυναίκες; Για ποιο λόγο;
7. Με ποιους τρόπους μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα να πάθουμε ουρολοίμωξη;