Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Οι μαθητές του προγράμματος "Τρέχει, τρέχει... τρέχει το νερό" εν δράσει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού






Το νερό είναι ίσως το πολυτιμότερο αγαθό που μας παρέχει η φύση. Παρόλο που είναι ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος και καλύπτει περίπου τα ¾ του πλανήτη μας, με συνέπεια πολλοί από εμάς να το θεωρούμε άφθονο ή δεδομένο, περισσότερο από το 99% δεν είναι διαθέσιμο ή κατάλληλο για χρήση είτε επειδή είναι αλμυρό είτε επειδή είναι δεσμευμένο στους πόλους ή βρίσκεται υπογείως. Επιπλέον, η κατανομή του στον πλανήτη μας είναι ανομοιόμορφη, με αποτέλεσμα η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό να αποτελεί για πολλούς πολυτέλεια. Επιπρόσθετα, η αυξημένη ζήτησή του λόγω των απαιτήσεων του σύγχρονου τρόπου ζωής και των αυξανόμενων αναγκών της βιομηχανίας και της γεωργίας σε συνδυασμό με την ανθρώπινη παρέμβαση, τη ρύπανσή του και τις κλιματικές αλλαγές υποβαθμίζουν το νερό τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Επομένως, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για σωστή διαχείριση, προστασία και εξοικονόμηση του νερού.

Για τον παραπάνω σκοπό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού την Παρασκευή 22 Μαρτίου η Περιβαλλοντική Ομάδα της Α’ Γυμνασίου που συμμετέχει στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τρέχει, τρέχει… τρέχει το νερό» με τις καθηγήτριές τους Παπαδέλη Έρη, Κουρτίδου Κυριακή, Μέρου Μαρία και Μπακογιάννη Κατερίνα παρουσίασε μέρος των εργασιών της σε ταμπλό στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης και διένειμε ενημερωτικά τρίπτυχα με προτάσεις για τον περιορισμό της σπατάλης του νερού στο σπίτι σε διερχόμενους περαστικούς.


                                
         




Ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας και την Πρόεδρο κα Λιόφα Αναστασία, που ενίσχυσαν οικονομικά  την προσπάθειά μας, τον Δήμο Κοζάνης & τον κύριο Γελαδάρη Χάρη για την άδεια χρήσης του χώρου της Κεντρικής Πλατείας και τη διάθεση ταμπλό, τη Διευθύντρια κα Φούσκα και τον κ. Κουρού Ιωάννη, Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων του Ν. Κοζάνης, που στηρίζουν αμφότεροι κάθε προσπάθειά μας, και τους υπεύθυνους των ΚΠΕ Καστοριάς και ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών για την παροχή εκπαιδευτικού υλικού.