Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

2.1 Φωτοσύνθεση - Βιολογία Α' Γυμνασίου

Τα πράσινα φυτά ονομάζονται αυτότροφοι οργανισμοί ή παραγωγοί, γιατί παράγουν μόνα τους την τροφή τους, που είναι η γλυκόζη. 

Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια της χλωροφύλλης, που δίνει το πράσινο χρώμα στα φυτά, δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια και επιτελούν τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, κατά την οποία μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και το νερό που λαμβάνουν από το έδαφος με τις ρίζες τους, σε γλυκόζη, που μεταφέρεται σε όλο το φυτό, και οξυγόνο, που απελευθερώνεται στον αέρα. Η φωτοσύνθεση γίνεται στους χλωροπλάστες. 

Η γλυκόζη που παράγεται κατά τη φωτοσύνθεση θα διασπαστεί με τη διαδικασία της κυτταρικής αναπνοής, που γίνεται στα μιτοχόνδρια. Κατά την κυτταρική αναπνοή η γλυκόζη και το οξυγόνο μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό και απελευθερώνεται η απαραίτητη ενέργεια για το φυτό, που είναι εγκλωβισμένη στη γλυκόζη.

Όση γλυκόζη δε χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του φυτού, θα χρησιμοποιηθεί για να παραχθούν άλλες χρήσιμες ουσίες ή θα αποθηκευτεί με τη μορφή γλυκογόνου για μελλοντική χρήση. Μέρος της θα καταλήξει μέσω των τροφικών σχέσεων άμεσα ή έμμεσα σε άλλους ετερότροφους οργανισμούς, καθώς τα φυτά αποτελούν τροφή για τα φυτοφάγα ζώα, αυτά αποτελούν τροφή για τα σαρκοφάγα ζώα κ.ο.κ. 

 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1gLa5EWn9OI


Ελέγχω τις γνώσεις μου στη φωτoσύνθεση εδώ.