Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Πριν από λίγες ημέρες ένα γκρουπ  40 μαθητών και 4 συνοδών καθηγητών του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης επιστρέψαμε από την 6ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή μας στις Αλπικές λίμνες της Βόρειας Ιταλίας, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο: “H τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου: με το βλέμμα στο μέλλον” υπό την επίβλεψη της Φανής Φτάκα, καθηγήτριας Γαλλικών και συντονίστριας του προγράμματος, του Αλεξάνδρου Αλεξίου, Φυσικού-Ραδιοηλεκτρολόγου, της Πααδέλη Ελευθερίας, Βιολόγου, και της Τζώτζη Γιαννούλας, Οικονομολόγου

Κατά τη διαμονή μας στη Βόρειο Ιταλία επισκεφτήκαμε το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Center- JRC), που είναι η εσωτερική επιστημονική υπηρεσία της European Commision, που εδρεύει στην Ispra της Ιταλίας στις όχθες της λίμνης Maggiore σε μία έκταση χιλιάδων στρεμμάτων. Το κέντρο φιλοξενεί τα πιο σύγχρονα εργαστήρια της  Ευρώπης. Απασχολεί 2.700 άτομα, εκ των οποίων 96 είναι Έλληνες, και τα περισσότερα από τα οποία είναι επιστήμονες-ερευνητές. Αποτελεί υπηρεσία ανεξάρτητη από οποιαδήποτε εθνική, βιομηχανική ή ιδιωτική αρχή, ο χαρακτήρας του είναι καθαρά γνωμοδοτικός και παρέχει έγκυρη και εξειδικευμένη επιστημονική πληροφόρηση κατά τη διάρκεια των διαδικασιών διαμόρφωσης της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Τα αποτελέσματα των ερευνών κοινοποιούνται στις Βρυξέλλες και καθορίζουν νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεναγηθήκαμε σε τρία εργαστήρια και παρακολουθήσαμε εισηγήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν  στο περιβάλλον. Η φιλοξενία που μας παρείχαν ήταν εκπληκτική.




Επιπλέον, επισκεφτήκαμε την παρθένα και σε πολλούς άγνωστη λίμνη Orta, την κοσμοπολίτικη λίμνη Maggiore, τη γνωστή Como και τη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας Garda. Ενθουσιαστήκαμε με τις υπερσύγχρονες τουριστικές παραλίμνιες υποδομές, τα αρχιτεκτονικά μνημεία (κυρίως βίλες 18ου-19ου αιώνα), το μεσαιωνικό κάστρο στο χωριό Sirmione στη λίμνη Garda καθώς και με την πόλη της Verona, όπου επισκεφτήκαμε τη ρωμαϊκή αρένα αλλά και το σπίτι της Ιουλιέτας με το διάσημο μπαλκόνι όπου έζησε τον έρωτα της με τον Ρωμαίο.







Οι λίμνες που επισκεφτήκαμε δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτήν του Πολυφύτου. Η ανάπτυξή τους  έχει ιστορία 2000 χρόνων περίπου, με τα θετικά και τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο περιβαλλοντικού κόστους. Αποκομίσαμε, όμως, πλούσιες εμπειρίες, που μας έβαλαν σε προβληματισμό, αλλά μας έδωσαν και πολλές ιδέες για την ανάπτυξη της δική μας λίμνης του Πολυφύτου, όπως:
1.   Παραλίμνιες διαδρομές για πεζοπορία
2.   Μονοπάτια που θα ένωναν τη λίμνη με άλλες διαδρομές, όπως Σκεπασμένο Βελβεντού, Φαράγγι Σερβίων κλπ
3.   Ποδηλατόδρομος περιμετρικά της λίμνης
4.   Αγροτική ανάπτυξη παραλίμνιων χωριών
5.   Αγρουτουρισμός
6.   Δόμηση με σεβασμό στο περιβάλλον
7.  Αθλητικές δραστηριότητες
8.   Αναβάθμιση Ναυτικού Ομίλου (παιδότοποι, παραλίμνιες παιδικές χαρές)
9.   Βοτανικό πάρκο
10. Bird watching
11.Δίκτυο αρχαιολογικών χώρων (Βυζαντινές εκκλησίες Βελβεντού, Σερβίων & Αιανής), Κάστρα Σερβίων, Αρχαιολογικός χώρος Αιανής).

Για να δείτε την παρουσίαση του προγράμματός μας επισκεφτείτε το παρακάτω link:
https://docs.google.com/file/d/0BxR-TnBCg1asZkw2VDRRVzRWS2s/edit?usp=sharing