Κυριακή 5 Απριλίου 2009


Μια αξέχαστη εμπειρία στο ΚΠΕ Σιάτιστας


Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Το κρασί ως στοιχείο πολιτισμού» 40 μαθητές της Α' και Β' τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 1η Απριλίου, ημερήσια επίσκεψη στη Σιάτιστα, την κατ’ εξοχήν πόλη του κρασιού.

Η περιήγησή μας στην όμορφη Σιάτιστα ξεκίνησε με επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Σιάτιστας. Εκεί, αφού ενημερωθήκαμε σχετικά με τις δραστηριότητες του κέντρου, μας έγινε μια παρουσίαση οικολογικού περιεχομένου, η οποία αφυπνίζοντας την οικολογική μας συνείδηση, έδωσε αφορμή για ζωηρή συζήτηση και μας προβλημάτισε όλους σχετικά με το μέλλον του πλανήτη.

Στη συνέχεια, με μορφή ημερολογίου, οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ μας παρουσίασαν τις αμπελουργικές εργασίες και τα στάδια παραγωγής κρασιού και τσίπουρου, καθώς και οι συνήθειες της καθημερινής ζωής και τα τοπικά ήθη και έθιμα: (γαστρονομία, κοινωνικές εκδηλώσεις, Θεία Κοινωνία, Αποκριές), στα οποία το κρασί παίζει σημαντικό ρόλο. Η παρουσίαση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μας, καθώς ήταν εμπλουτισμένη με τοπικά τραγούδια και κοινωνικά μηνύματα, όπως λόγου χάρη οι βλαπτικές επιδράσεις της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ στην υγεία και την οδική ασφάλεια.

Στη συνέχεια, ξεκινήσαμε για την τοποθεσία Μπουγάζι στην περιοχή Δερβένι, όπου οι μαθητές και καθηγητές του προγράμματος έγιναν οι ίδιοι αμπελουργοί φυτεύοντας αμπέλια και συμμετέχοντας στη διαδικασία του κλαδέματος, που γίνεται αυτή την εποχή.

Έπειτα, επισκεφτήκαμε το τοπικό οινοποιείο «Δύο φίλοι» (Γκουτζιαμάνη Γ. – Μπουτάρης Ι.), στις εγκαταστάσεις του οποίου ξεναγηθήκαμε και γίναμε γευσιγνώστες, μεταξύ άλλων του ξακουστού τοπικού ηλιαστού κρασιού.

Η ξενάγησή μας στη Σιάτιστα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο μακεδονικό αρχοντικό της Πούλκως, που σώζεται από τα μέσα του 18ου αιώνα και στο ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο της κ. Τατιάνας Ντέρου-Τσότσιου, που με πολύ μεράκι δημιούργησε η ίδια.

Αφήσαμε τη Σιάτιστα με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για τα μνημεία της όσο και για τη φιλοξενία που μας επιφύλαξαν.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους υπεύθυνους του ΚΠΕ Σιάτιστας, για την ευκαιρία που μας έδωσαν να ζήσουμε μιαν αξέχαστη εμπειρία βιωματικής εκπαίδευσης με θέμα το κρασί, την κ. Γεωργία Γκουτζιαμάνη, ιδιοκτήτρια του οινοποιείου «Δύο φίλοι», αλλά και την κυρία Τατιάνα Ντέρου, ιδιοκτήτρια του Λαογραφικού Μουσείου, για την υποδοχή και ξενάγηση που μας έκαναν.


Οι καθηγήτριες του προγράμματος

Φτάκα Φανή, καθηγήτρια Γαλλικών

Παπαδέλη Ελευθερία, βιολόγος

Τζώτζη Γιαννούλα, οικονομολόγος