Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Biology Christmas Task!!!



Σας παραθέτω, όπως σας υποσχέθηκα, τα θέματα για τις εργασίες σας. Το Α4 θα παρουσιάσει την Πέμπτη 10/1/2013 και το Α3 την Παρασκευή 11/1/2013.

Κάντε πρόβα πριν τα παρουσιάσετε και φροντίστε να μην ξεπερνούν τα 2 λεπτά. Δε θέλω λεπτομέρειες και προπαντώς όχι copy-paste!! Αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει θέμα για την ανεμοβλογιά μπορεί να ψάξει στο internet ή σε κάποια εγκυκλοπαίδεια, να ΔΙΑΒΑΣΕΙ αυτό που βρήκε και να ΕΠΙΛΕΞΕΙ  και να σημειώσει ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚA, για να μας διαβάσει στην τάξη. Σε περίπτωση που θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή, να φροντίσετε να σώσετε την εργασία σας σε microsoft word 1997-2003 ή microsoft powerpoint 1997-2003. Για οποιαδήποτε απορία μέχρι την Παρασκευή μπορείτε να με ρωτήσετε στο σχολείο, ενώ για μέσα στις γιορτές μπορείτε να βρείτε στο e-mail μου: eripapadeli@gmail.com

A3
Αργύρης - Βασιλης Π.: Συμπληρώματα διατροφής
Βασίλης Μπ.- Γιάννης Παπαδ.: Πρόσθετα τροφίμων
Ειρήνη-Ροζάννα: Τοπικές συνταγές της Κοζάνης (Χαρτόνι)
Λυδία-Πέρη-Μαρίνα-Ναταλία - Διατροφικές συνήθειες σε ξένες χώρες (χαρτόνι)
Θεοδώρα: Σημασία θηλασμού
Στέργιος: Βιολογικά τρόφιμα
Σοφία: Βουλιμία
Θανάσης: Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Δημήτρης: Κρόκος (φυτό)
Γιάννης Παπανικ.: Σαλμονέλα
Παναγιώτης: Γαστρεντερίτιδα
Αγνή - Σία: Παχυσαρκία
Νίκος: Χολέρα
Ελένη: Διαβήτης
Απόστολος: Μεσογειακή διατροφή
Μαρία: Νευρική ανορεξία
Χριστίνα: Συνταγές του τόπου μου

Α4
Ραφαήλ - Μάρκος-Δημήτρης Χ. - Ανδρέας: Συμπληρώματα διατροφής
Γιώργος Τ.: Σαλμονέλα
Νικολέττα - Η σημασία του θηλασμού
Μαρίνα-Αλκυόνη-Αναστασία: Διατροφικές συνήθειες σε ξένες χώρες (χαρτόνι)
Χριστίνα: Βουλιμία
Νίκος Τ.: Διαβήτης
Μιχάλης: Νευρική ανορεξία
Σωκράτης: Κρόκος (φυτό)
Παναγιώτα-Θεοδώρα: Τοπικές συνταγές της Κοζάνης (χαρτόνι)
Κων/νος: Γαστρεντερίτιδα
Θοδωρής: Παχυσαρκία
Αστέρης-Στέλιος-Γιάννης-Δημήτρης Τσ.: Πρόσθετα τροφίμων
Νίκος Τσ.- Βιολογικά τρόφιμα
Γιάννης Φ. - Ευριπίδης: Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Γιάννης Χ.: Μεσογειακή διατροφή
Γιώργος Χ.: Χολέρα

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Μαθήματα 14-15: Γεωγραφία Β' Γυμνασίου
2.4Α Πρόσληψη ουσιών & πέψη στον άνθρωπο - Βιολογία Α' Γυμνασίου

Περίληψη
Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από τα όργανα του πεπτικού σωλήνα και τους προσαρτημένους αδένες (σιελογόνοι, συκώτι, πάγκρεας). Η πέψη αρχίζει στη στοματική κοιλότητα. Τα δόντια μασούν και τεμαχίζουν την τροφή. Στη μάσηση βοηθά και η γλώσσα, ένα ευκίνητο μυώδες όργανο το οποίο είναι και το αισθητήριο της γεύσης. Η τροφή ανακατεύεται με το σάλιο, το οποίο παράγεται από τους σιελογόνους αδένες και περιέχει ένζυμα όπως η αμυλάση, που βοηθά στη διάσπαση του αμύλου. Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζεται τελικά ο βλωμός (μπουκιά). Έπειτα, ο βλωμός με την γλώσσα περνά στον φάρυγγα και κατόπιν στον οισοφάγο, ο οποίος με περισταλτικές κινήσεις τον προωθεί στο στομάχι. Εκεί αναμειγνύεται με το γαστρικό υγρό, το οποίο περιέχει ένζυμα και υδροχλωρικό οξύ, που βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών κι έτσι ο βλωμός μετατρέπεται σε χυλό. Επιπλέον, το υδροχλωρικό οξύ καταστρέφει τους μικροοργανισμούς που περιέχονται στην τροφή μας. Έπειτα, η τροφή περνά στο πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου, το δωδεκαδάκτυλο. Εδώ ολοκληρώνεται η διάσπαση των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων με τη βοήθεια του παγκρεατικού υγρού, που παράγεται από το πάγκρεας. Εδώ γίνεται και η διάσπαση των λιπών με τη βοήθεια της χολής που εκκρίνεται από το συκώτι. Στο λεπτό έντερο γίνεται και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, με τη βοήθεια αναδιπλώσεων του εσωτερικού τοιχώματος του εντέρου, των εντερικών λαχνών. Έτσι, οι θρεπτικές ουσίες περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, για να οδηγηθούν σε όλα τα μέρη του οργανισμού μας. Συστατικά που δε διασπώνται και δεν απορροφώνται, όπως οι φυτικές ίνες, που αποτελούνται από κυτταρίνη, περνούν στο παχύ έντερο. Εκεί απορροφάται ένα μεγάλο μέρος του νερού και σχηματίζονται τα κόπρανα, τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται από τον πρωκτό.


Περισταλτικές κινήσεις


Τα όργανα του πεπτικού συστήματος & οι προσαρτημένοι αδένες

Δείτε ένα video για την πέψη των πρωτεϊνών, των λιπών & των υδατανθράκων εδώ.


Quiz στο πεπτικό σύστημα εδώ.

Ερωτήσεις
1. Ποια όργανα αποτελούν το πεπτικό σύστημα; 

2. Ποιοι αδένες είναι προσαρτημένοι στο πεπτικό σύστημα των σπονδυλωτών και ποιος ο ρόλος τους; 

3. Να περιγραφεί η πορεία της τροφής. 

4. Τι συμβαίνει στη στοματική κοιλότητα; 

5. Ποιος είναι ο ρόλος του σάλιου;                                                                                                          
    
6. Ποιος είναι ο ρόλος των δοντιών κατά την πέψη;                                                                                    

7. Τι συμβαίνει στο στομάχι; 

8. Ποιος είναι ο ρόλος του γαστρικού υγρού;                                                                                         

9. Τι συμβαίνει στο λεπτό έντερο; 

10. Τι είναι το δωδεκαδάχτυλο;                                                                                                                

11. Ποιος είναι ο ρόλος των λάχνων του λεπτού εντέρου;

12. Ποια είναι η τύχη των θρεπτικών συστατικών που προκύπτουν από την πέψη της τροφής;                                                                                        
13. Ποια είναι η τύχη των συστατικών που δε διασπώνται και δεν απορροφώνται;
2.1 Φωτοσύνθεση - Βιολογία Α' Γυμνασίου

Τα πράσινα φυτά ονομάζονται αυτότροφοι οργανισμοί ή παραγωγοί, γιατί παράγουν μόνα τους την τροφή τους, που είναι η γλυκόζη. 

Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια της χλωροφύλλης, που δίνει το πράσινο χρώμα στα φυτά, δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια και επιτελούν τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, κατά την οποία μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και το νερό που λαμβάνουν από το έδαφος με τις ρίζες τους, σε γλυκόζη, που μεταφέρεται σε όλο το φυτό, και οξυγόνο, που απελευθερώνεται στον αέρα. Η φωτοσύνθεση γίνεται στους χλωροπλάστες. 

Η γλυκόζη που παράγεται κατά τη φωτοσύνθεση θα διασπαστεί με τη διαδικασία της κυτταρικής αναπνοής, που γίνεται στα μιτοχόνδρια. Κατά την κυτταρική αναπνοή η γλυκόζη και το οξυγόνο μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό και απελευθερώνεται η απαραίτητη ενέργεια για το φυτό, που είναι εγκλωβισμένη στη γλυκόζη.

Όση γλυκόζη δε χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του φυτού, θα χρησιμοποιηθεί για να παραχθούν άλλες χρήσιμες ουσίες ή θα αποθηκευτεί με τη μορφή γλυκογόνου για μελλοντική χρήση. Μέρος της θα καταλήξει μέσω των τροφικών σχέσεων άμεσα ή έμμεσα σε άλλους ετερότροφους οργανισμούς, καθώς τα φυτά αποτελούν τροφή για τα φυτοφάγα ζώα, αυτά αποτελούν τροφή για τα σαρκοφάγα ζώα κ.ο.κ. 

 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1gLa5EWn9OI


Ελέγχω τις γνώσεις μου στη φωτoσύνθεση εδώ.



Εισαγωγή στο πεπτικό σύστημα - Βιολογία Α' Γυμνασίου

Οι οργανισμοί διακρίνονται ανάλογα με τον τρόπο που εξασφαλίζουν την τροφή τους σε αυτότροφους και ετερότροφους. Οι αυτότροφοι οργανισμοί είναι αυτοί που κάνουν φωτοσύνθεση. Ονομάζονται αλλιώς και παραγωγοί και σ’αυτούς ανήκουν τα φυτά. Οι ετερότροφοι οργανισμοί διακρίνονται σε αποικοδομητές και καταναλωτές. Αποικοδομητές είναι τα βακτήρια του εδάφους, τα πρωτόζωα και οι μύκητες και τρέφονται με ουσίες ή τμήματα νεκρών οργανισμών π.χ. πεσμένα φύλλα. Οι καταναλωτές είναι φυτοφάγα ή σαρκοφάγα ζώα.
Η διαδικασία διάσπασης των πολύπλοκων ουσιών της τροφής σε απλούστερες ονομάζεται πέψη. Οι απλούστερες ουσίες, έπειτα, απορροφώνται από τον οργανισμό και χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση άλλων ουσιών, που θα χρησιμεύσουν για την ανάπτυξη του οργανισμού και τη δημιουργία νέων κυττάρων, τη συντήρηση του σώματός του και την αποκατάσταση των φθορών που προκαλούνται στα κύτταρα με την πάροδο του χρόνου ή εξαιτίας τραυματισμών. Ταυτόχρονα, με τη διάσπαση της τροφής οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια για τις λειτουργίες τους. Το σύνολο των διαδικασιών διάσπασης και σύνθεσης ονομάζεται μεταβολισμός και πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενζύμων.

1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές - Βιολογία Α' Γυμνασίου
Geography Christmas task

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ AIDS - Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ